Aktualności

Ruszyła VII edycja konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”

Jeśli pieczesz, gotujesz, przyrządzasz nalewki, ale tylko oparte na starych tradycyjnych przepisach - zgłoś się do konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”. Właśnie została uruchomiona jego siódma edycja.

Konkurs powstał przede wszystkim po to by można było odnaleźć i ocalić od zapomnienia unikalne lokalne przepisy kulinarne, a ich producentom ułatwić ich sprzedaż poprzez promocję i zaprezentowanie smakołyków szerszemu gremium. Najpierw wyłaniane są najlepsze produkty na szczeblu wojewódzkim, których producenci walczą później w finale krajowym o tytuł „Perły”.

Podlasianie mają już liczne osiągnięcia w tym zakresie. W latach ubiegłych zaszczytny tytuł „Perły” dostały następujące produkty z województwa podlaskiego: Kumpia wieprzowa, Ser dojrzewający z Wiżajn, Koryciński ser żółty „swojski”.

Jednym z laureatów tego konkursu jest Andrzej Modzelewski, producent przysmaków regionalnych z Woli Zambrowskiej koło Zambrowa. To on właśnie wyrabia Kumpię wieprzową z komina. Obecnie jest nie tylko znanym producentem smakołyków tradycyjnych, ale i współorganizuje „Spotkania z tradycją” w Woli Zambrowskiej.

Każdy producent może zgłosić do konkursu tylko jeden produkt w jednej z czterech kategorii:
Aby zgłosić swój udział w konkursie należy przesłać wypełniony formularz na adres Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie bądź Urzędu Marszałkowskiego w Białymstoku. Karta zgłoszenia jest dostępna na stronach internetowych: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., www.wrotapodlasia.pl, www.produktyregionalne.pl oraz www.agro-smak.pl.

Finał regionalny Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” odbędzie się 21 września br. w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego Białegostoku. Ostateczny termin nadsyłania zgłoszeń to 5 września. Zgodnie z regulaminem zgłoszenia produktów można składać w czterech kategoriach.

Ogólnopolskim organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Finał, podczas którego konkurować będą ze sobą najciekawsze produkty ze wszystkich województw odbywa się tradycyjnie w Poznaniu podczas targów Farma. Najlepsze wyroby nagradzane są zaszczytnym tytułem „Perły”. Na szczeblu naszego województwa organizatorem konkursu jest Marszałek Województwa Podlaskiego wspólnie z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

sam