Drożejące produkty rolne mają swój wpływ na ceny detaliczne żywności, ale coraz mniejszy- na poziomie 10-25 procent.
Stopniowy wzrost cen produktów rolnych rozpoczął się w 2006 roku i trwa nieprzerwanie. Wedle danych Ministerstwa Rolnictwa, monitorującego ceny na rynkach krajowych, jak również europejskich i światowych, podwyżki są szczególnie znaczące w ostatnich miesiącach. W opinii resortu dotyczy to przede wszystkim rynku zbóż. „Obecnie światowe ceny są około 2,5 krotnie wyższe od ceny interwencyjnej w Unii Europejskiej. Z analogiczną sytuacją mieliśmy do czynienia w drugiej połowie 2007 roku w odniesieniu do cen na rynku mleka”. W upublicznionej informacji Ministerstwo wymienia przyczyny tego stanu rzecz. Są wśród nich: wzrost cen paliw, energii i metali wzrost cen wielu środków do produkcji rolnej rosnący popyt ze strony krajów azjatyckich i eksportujących ropę naftową coraz częstsze anomalie pogodowe rekordowo niski stan zapasów spowolnienie tempa rozwoju gospodarczego w części regionów świata działania spekulacyjne na rynku rolno-żywnościowym rosnący popyt sektora biopaliw Drożejące produkty rolne mają swój wpływa na ceny detaliczne żywności, ale coraz mniejszy. „W przypadku podstawowych artykułów żywnościowych udział ten kształtuje się na poziomie 10-25 procent. W dużo większym stopniu o cenach żywności decydują koszty pracy, energii, transportu czy też oprocentowanie kredytów.” Stąd wniosek, że prognozy dotyczące dalszego wzrostu cen żywności w Polsce, które wiązane byłyby jedynie ze wzrostem cen surowców rolnych, są bezzasadne. opr. sam