Aktualności

Ferma Bydła

ferma bydlaJesteś hodowcą bydła mlecznego, mięsnego? Interesują cię związane z branżą problemy? "Ferma Bydła" to inicjatywa idealna dla Ciebie! Ta czwarta już konferencja/wystawa odbędzie się w dniach 19-20 listopada w Wyższej Szkole Agrobiznesu w Łomży.

„Ferma Bydła” będzie poświęcona zagadnieniom związanym z hodowlą bydła mlecznego i mięsnego, a w szczególności:
- żywienie
- ochrona zdrowia
- innowacje w budowie i wyposażeniu obór
- metody obniżania kosztów produkcji mleka i mięsa wołowego
- dobrostan zwierząt
- zrównoważone systemy produkcji mleka i żywca wołowego
- ocena wartości genetycznej i hodowlanej
- robot udojowy - nowa organizacja pracy w oborze.
Referaty wygłoszą znani specjaliści z uniwersytetów rolniczych, prezesi związków branżowych przedstawiając najważniejsze i najaktualniejsze zagadnienia w branży. Wykładowcy postarają się znaleźć odpowiedzi na wszystkie pytania nurtujące polskich hodowców.
Do dyspozycji wystawców przygotowanych zostanie 1800 mkw powierzchni wystawienniczej, zaś dla prelegentów 3 nowoczesne sale wykładowe.
Związki hodowców bydła z Podlasia, Mazowsza, Warmii i Mazur podobnie jak w latach poprzednich podejmą się dystrybucji zaproszeń wśród gospodarstw na swoim terenie. Ostatnia edycja Konferencji/Wystawy pokazała, że impreza zyskała uznanie w oczach hodowców i z roku na rok coraz liczniej odwiedzają gościnne mury Wyższej Szkoły Agrobiznesu.
Podobnie jak w roku ubiegłym przygotowany zostanie konkurs dla zwiedzających. Tegorocznej Wystawie towarzyszy szeroka promocja wołowiny, dlatego też każdy zwiedzający będzie miał okazję skosztować doskonałej zupy gulaszowej serwowanej przez cały czas trwania imprezy w namiocie przy ekspozycji maszyn.
opr. sam

 

Program wykładów

Sobota 19.11.2011

SALA A:
Moderator prof. dr hab. Janina Pogorzelska
11.00 – 11.30 Metaboliczne i produkcyjne problemy u wysokowydajnych krów w zależności od żywienia - dr inż. Dariusz Minakowski – WSA Łomża
11.30 – 12.00 Przyszłość Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 roku - mgr inż. Olga Olkowska - PFHBiPM
12.00 – 12.30 Doskonalenie komfortu i bezpieczeństwa krów mlecznych w obszarze legowiskowym obory - dr hab. inż., prof. SGGW Marek Gaworski – SGGW Warszawa
12.30 – 13.00 Aktualna sytuacja rynku mleka - mgr inż. Olga Olkowska – PFHBiPM
13.00 – 13.30 Sposoby zwalczania insektów i gryzoni w oborach - mgr inż. Wioletta Komuda – FREGATA S.A.
13.30 – 15.00 UROCZYSTE OTWARCIE – WRĘCZENIE NAGRÓD (wystąpienie Prezydenta Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka Leszka Hądzlika, wręczenie nagród i dyplomów, występ zespołu country, losowanie nagród w konkursie dla zwiedzających)

Sala B:
Moderator prof. dr hab. Tomasz Janowski
11.00 – 11.30 Główne problemy zdrowotne odchowu cieląt - dr n. wet. Wojciech Barański – UWM Olsztyn
11.30 – 12.00 Ruja cicha lub niewykryta – istotny problem w rozrodzie bydła - prof. dr hab. Tomasz Janowski – UWM Olsztyn
12.00 – 12.30 Zasady profilaktyki BVD w stadach bydła - lek. wet. Marek Branicki - MSD Aniami Health
12.30 – 13.00 Technologia EM w hodowli bydła mlecznego - lek.wet. Stanisław Popiołek – GREENLAND Technologia EM Sp. z o.o.
13.00 – 13.30 Praktyczne aspekty diagnostyki i leczenia biegunek - lek. wet. Krzysztof Grono – VET PLANET Sp. z o.o.

SALA C:
Moderator: Elżbieta Matuszewska
12.00 – 12.30 Aktualna sytuacja na rynku wołowiny w kraju - prof. dr hab. Janina Pogorzelska – UWM Olsztyn
12.30 – 13.00 Genetyczne, środowiskowe i organizacyjne uwarunkowania - produkcji wołowiny kulinarnej - prof. dr hab. Henryk Grodzki – SGGW Warszawa
13.00 – 13.30 Prozdrowotne właściwości wołowiny - dr hab. Jan Miciński, prof. UWM i mgr Grzegorz Zwierzchowski – UWM Olsztyn

Niedziela 20.11.2011
SALA A:
Moderator: prof. dr hab. Janina Pogorzelska
11.00 – 11.30 Przyszłość Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 roku - mgr inż. Olga Olkowska - PFHBiPM
11.30 – 12.00 Nowoczesne technologie w produkcji bydła mięsnego - prof. dr hab. Marek Wroński – UWM Olsztyn
12.00 – 12.30 Efektywność ekonomiczna produkcji mleka i żywca wołowego - dr inż. Zbigniew Nasalski – UWM Olsztyn
12.30 – 13.00 Aktualna sytuacja rynku mleka - mgr inż. Olga Olkowska - PFHBiPM
13.00 – 13.30 Znaczenie oceny kondycji w użytkowaniu krów mlecznych - dr hab. Zenon Nogalski, prof. UWM – UWM Olsztyn
13.30 – 14.00 Sposoby zwalczania insektów i gryzoni w oborach- mgr inż. Wioletta Komuda – FREGATA S.A.
losowanie nagród w konkursie dla zwiedzających

SALA B:
Moderator: prof. dr hab. Tomasz Janowski
11.00 – 11.30 Główne problemy zdrowotne odchowu cieląt - dr n. wet. Wojciech Barański – UWM Olsztyn
11.30 – 12.00 Ruja cicha lub niewykryta – istotny problem w rozrodzie bydła - prof. dr hab. Tomasz Janowski – UWM Olsztyn
12.00 – 12.30 Zasady profilaktyki BVD w stadach bydła - lek. wet. Marek Branicki - MSD Aniami Health
12.30 – 13.00 Zapobieganie chorobom cieląt przy zastosowaniu technologii EM - lek. wet. Stanisław Popiołek – GREENLAND Technologia EM Sp. z o.o.

SALA C:
Moderator: Elżbieta Matuszewska
12.00 – 12.30 Aktualna sytuacja na rynku wołowiny w kraju - prof. dr hab. Janina Pogorzelska – UWM Olsztyn
12.30 – 13.00 Genetyczne, środowiskowe i organizacyjne uwarunkowania produkcji wołowiny kulinarnej - prof. dr hab. Henryk Grodzki – SGGW Warszawa

13.00 – 13.30 Prozdrowotne właściwości wołowiny - dr hab. Jan Miciński, prof. UWM i mgr Grzegorz Zwierzchowski – UWM Olsztyn