Aktualności

Podlaska Izba Rolnicza apeluje

logopirPodlaska Izba Rolnicza wystosowała pismo do Stanisława Kalemby, ministra rolnicta. Pismo dotyczy sytuacji związanej ze skutkami obostrzeń, jakie wprowadzono wobec producentów trzody chlewnej w podlaskiem, po stwierdzeniu afrykańskiego pomoru świń u dwóch dzików. Poniżej przytaczamy jego treść.

Szanowny Panie Ministrze
Od momentu wykrycia w województwie podlaskim dwóch przypadków afrykańskiego pomoru świń u dzików, już ponad dwa tygodnie trwa dramat naszych rolników. Nikt nie chce kupić zdrowych tuczników, tylko dlatego że znajdują się one w obszarze zakażonym, a których mięso nie stwarza żadnego zagrożenia zdrowia ludzi.
Jako Podlaska Izba Rolnicza uważamy, że wprowadzono bardzo rygorystyczne środki ostrożności oraz wyznaczono zbyt rozległy obszar zakażony. Dlatego domagamy się ponownego zdefiniowania obszaru zakażonego.
Z nadzieją przyjęliśmy rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 lutego 2014 r. oczekując zmiany sytuacji w skupie trzody chlewnej. Mimo, iż istnieje już formalna możliwość sprzedaży tuczników z obszarów zagrożonych wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, to żaden zakład mięsny nie jest zainteresowany prowadzeniem skupu trzody z tego obszaru. Tylko 150 rolników obecnych na spotkaniu dnia 24 lutego b.r. w Podlaskim Urzędzie Wojewódzkim w Białymstoku zadeklarowało gotowość sprzedaży ponad 40 tys tuczników (dzisiaj może to być już 80 tys. szt).
Nie rozwiązuje sytuacji także pismo Głównego Lekarza Wojewódzkiego z dnia 3 marca b.r. do Wojewódzkich Lekarzy Weterynarii uszczegóławiające stosowanie niektórych przepisów rozporządzenia. Pozwoliło ono na wznowienie produkcji w zakładach mięsnych, które funkcjonują w strefie buforowej, jednak zakłady te dokonują zakupu trzody poza wyznaczonym obszarem. W wyznaczonym obszarze buforowym występuje wiele nakazów i zakazów przemieszczania świń oraz warunków uboju. Największym problemem jest spełnienie warunków wynikających z rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 września 2010 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego z obszarów podlegających ograniczeniom. Pozyskane mięso musi być przetworzone w zakładzie przy zastosowaniu tzw. obróbki termicznej w 80 stop. C. Najczęściej w zakładach przy produkcji naszych wyrobów stosowana jest obróbka do uzyskania temperatury 70 stop. C. wewnątrz produktu.
Panie Ministrze, dzisiejsze rozgoryczenie i determinacja rolników są bardzo duże, hodowcy producenci trzody chlewnej oczekują nie deklaracji lecz konkretnych efektów działań. Dlatego przedkładając nasze spostrzeżenia i uwagi liczymy na:
1) Natychmiastowe przywrócenie skup trzody chlewnej i zdjęcie nadwyżek tuczników w obszarach zagrożonych między innymi poprzez uruchomienie rządowego programu uzupełnienia tzw. rezerw krajowych.
2) Wprowadzenie dopłat interwencyjnych do sprzedawanych przez rolników tuczników - jako rekompensatę z tytułu poniesionych strat.
3) Wystąpienie do Komisji Europejskiej o zmniejszenie obszaru zakażenia w naszym województwie - przebadano ponad 2 tys. dzików z czego w grupie 22 padłych dzików stwierdzono jedynie 2 przypadki afrykańskiego pomoru świń u dzików.
Z poważaniem
prezes Podlaskiej Izby Rolniczej
Grzegorz Leszczyński