Finanse

Dofinansowanie dla rolników rozpoczynających hodowlę bydła mięsnego i nie tylko

Przybywa rolników, którzy rezygnują z produkcji mleka. Dla takich gospodarzy ma być uruchomione wsparcie z budżetu państwa. W tym roku na ten cel przeznaczono kwotę 20 mln zł.

Niewystarczająca kwota mleczna, olbrzymie nakłady czasu i pracy to niektóre przyczyny rezygnowania z produkcji mleka, na rzecz bydła mięsnego. Według przewidywań ta sytuacja będzie trwać.

- Następujące w dalszym ciągu zmiany struktury gospodarstw spowodowane są m.in. stałym poziomem kwot mlecznych i rosnącą mlecznością krów. Z tego powodu nadal będzie spadać pogłowie krów mlecznych i liczba gospodarstw zajmujących się produkcją towarową mleka. Każdego roku z systemu kwotowania wypadać będzie znacząca liczba gospodarstw - ocenia Anna Wysokińska z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Środowiska branżowe proponowały wprowadzenie refundacji kosztów unasieniania oraz refundacji kosztów zakupu materiału żeńskiego. Nie pozwalają na to jednak przepisy unijne.

Ministerstwo Rolnictwa przeanalizowało sytuację i doszło do wniosku, że przyznanie rekompensaty, w jednej lub więcej rocznych ratach, jest możliwe tylko producentom, którzy zobowiązują się zaniechać definitywnie całej lub części produkcji mleka i umieścić tak uwolnione ilości referencyjne w rezerwie krajowej.

- Wobec powyższego istnieje możliwość stworzenia dla części gospodarstw rezygnujących z produkcji mleka warunków do podjęcia alternatywnej działalności stanowiącej jednocześnie źródło dochodów. Rozwój chowu innych zwierząt w miejsce bydła mlecznego pozwoli wykorzystać istniejące w Polsce korzystne warunki do chowu przeżuwaczy, w tym bydła mięsnego. Pozwoli to wykorzystać umiejętności i doświadczenie rolników oraz istniejące pastwiska i zabudowania - dodaje Wysokińska.

Rekompensata przysługiwałaby dostawcy hurtowemu lub bezpośredniemu, pod warunkiem, że zrzeknie się posiadanej ilości referencyjnej, która przejdzie do krajowej rezerwy i jednocześnie zobowiąże się do utrzymywania w gospodarstwie przez okres co najmniej 3 lat określonego pogłowia przeżuwaczy w gospodarstwie (bydła, owiec i kóz).
sam