Aktualności
Ruszyła VII edycja konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”
- Kategoria: Aktualności
- Opublikowano
- Super User
- Odsłony: 1537
Konkurs powstał przede wszystkim po to by można było odnaleźć i ocalić od zapomnienia unikalne lokalne przepisy kulinarne, a ich producentom ułatwić ich sprzedaż poprzez promocję i zaprezentowanie smakołyków szerszemu gremium. Najpierw wyłaniane są najlepsze produkty na szczeblu wojewódzkim, których producenci walczą później w finale krajowym o tytuł „Perły”.
Podlasianie mają już liczne osiągnięcia w tym zakresie. W latach ubiegłych zaszczytny tytuł „Perły” dostały następujące produkty z województwa podlaskiego: Kumpia wieprzowa, Ser dojrzewający z Wiżajn, Koryciński ser żółty „swojski”.
Jednym z laureatów tego konkursu jest Andrzej Modzelewski, producent przysmaków regionalnych z Woli Zambrowskiej koło Zambrowa. To on właśnie wyrabia Kumpię wieprzową z komina. Obecnie jest nie tylko znanym producentem smakołyków tradycyjnych, ale i współorganizuje „Spotkania z tradycją” w Woli Zambrowskiej.
Każdy producent może zgłosić do konkursu tylko jeden produkt w jednej z czterech kategorii:
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory)
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego (np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, marynaty, soki, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki)
- Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)
- Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
Finał regionalny Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” odbędzie się 21 września br. w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego Białegostoku. Ostateczny termin nadsyłania zgłoszeń to 5 września. Zgodnie z regulaminem zgłoszenia produktów można składać w czterech kategoriach.
Ogólnopolskim organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Finał, podczas którego konkurować będą ze sobą najciekawsze produkty ze wszystkich województw odbywa się tradycyjnie w Poznaniu podczas targów Farma. Najlepsze wyroby nagradzane są zaszczytnym tytułem „Perły”. Na szczeblu naszego województwa organizatorem konkursu jest Marszałek Województwa Podlaskiego wspólnie z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
sam