Aktualności
Pyszna sprawa
- Kategoria: Aktualności
- Opublikowano
- Super User
- Odsłony: 1076
O wynikach konkursu decyduje specjalnie powołana komisja konkursowa, która ocenia walory smakowe produktów. Choć zadanie to niełatwe, to bardzo przyjemne |
Wytwarzasz tradycyjny przysmak charakterystyczny dla regionu w którym mieszkasz? Ten konkurs jest dla Ciebie!
Jubileuszowa, dziesiąta edycja konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo” już ruszyła. Wziąć nim udział może każdy, kto opierając się na przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, pysznie gotuje. Rozstrzygnięcie wojewódzkich eliminacji w sierpniu br.
Organizator - Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie kieruje konkurs do tych osób, które potrafią wytwarzać niepowtarzalne, niespotykane w innych regionach kraju regionalne produkty żywnościowe. W ten sposób chronione mają być od zapomnienia oryginalne przepisy, ale też odnajdywane przysmaki charakterystyczne dla danego regionu, a które mogą stać się jego wizytówką.
Zgłoszone produkty dzielone są na cztery kategorie:
1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory).
2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego (np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, marynaty, soki, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki).
3. Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe).
4. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
Finał regionalny odbędzie się pod koniec sierpnia. Krajowy natomiast, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły\", odbędzie się w Poznaniu, w czasie trwania Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra - Food, 13 września br.
Termin nadsyłania zgłoszeń mija z dniem 6 sierpnia 2010 r
Druk karty zgłoszeniowej dostępny jest w Powiatowych Zespołach Doradztwa Rolniczego oraz w siedzibie PODR Szepietowo - pokój nr 20. Wersja elektroniczna będzie także dostępna na stronie internetowej Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie www.produktyregionalne.pl.
Wypełnione karty można dostarczyć osobiście lub wysłać pocztą na adres:
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
18-210 Szepietowo
z dopiskiem: Nasze Kulinarne Dziedzictwo
opr. sam