Podlaskie AGRO

Aktualności

Promocja zdrowej żywności


Targi w Augustowie to zaprzeczenie idei powiedzenia „Cudze chwalicie, swego nie znacie”. Organizatorzy doskonale zdają sobie sprawę, że walorem i bogactwem tego regionu Polski jest nieskażona przyroda i przepyszne, zdrowe, tradycyjne jadł

II Targi AgroEko Turystyczne w Augustowie


Sery, wędliny, zioła, ciasta, smalec, ogórki kiszone i wiele wiele innych pyszności. Na początku lipca w Augustowie odbyły się dwudniowe Targi AgroEko Turystyczne.

Celem powołania do życia tej imprezy jest promocja żywności ekologicznej i tradycyjnej z podlaskich gospodarstw oraz zachęcanie turystów do spędzania czasu w lokalnych gospodarstwach agroturystycznych.

W ramach targów rozstrzygnięto kilka konkursów - m.in. na „ekoprodukt” targów, za który nagrodę odebrała Jolanta Rudziewicz z Raczek, prowadząca z mężem firmę zajmującą się tłoczeniem oleju. Olej państwa Rudziewiczów, bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, pozbawiony jest konserwantów i wypełniaczy. Wybrano też najatrakcyjniejsze stoisko targów - Danuty, Andrzeja i Leszka Popko, właścicieli rodzinnego gospodarstwa w gminie Choroszcz. Dla znawców zdrowej żywności tajemnicą nie jest, że można u nich nabyć wyborny Ser Narwiański, a mleko tam produkowane pochodzi od krów rasy czerwonej polskiej.

Zwiedzający mogli popisać się wiedzą w konkursie ekologicznym, i to zarówno dzieci, jak i dorośli. A tych nie zabrakło, tym bardziej, że dodatkową atrakcją targów była obecność kandydatek do tytułu Miss Polski.

Organizatorami imprezy byli Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, burmistrz Miasta Augustów i Augustowsko-Podlaskie Stowarzyszenie Eko-Rolników im. Ludwika Paca i Karola Brzostowskiego.

sm


Jesteś tutaj: Strona główna Artykuły Aktualności Promocja zdrowej żywności