Aktualności
Rada Ekspertów Mleczarstwa apeluje do społeczeństwa: Pijmy mleko o 3,5% zawartości tłuszczu
- Kategoria: Aktualności
- Opublikowano
- Justyna Radziszewska
- Odsłony: 1466
Hipokrates, starożytny lekarz uznawany za ojca medycyny, powiedział o mleku, że jest najdoskonalszym pokarmem, jaki stworzyła natura. To właśnie mleko towarzyszy człowiekowi od pierwszych chwil życia, a jego rola w codziennej diecie jest nieoceniona: to najlepsze źródło białka, najłatwiej przyswajalnego wapnia, a także fosforu, potasu, magnezu, witamin A, D, E oraz z grupy B.
Według najnowszej Piramidy Zdrowego Żywienia (PZŻ) opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia jedną z podstaw odżywiania jest mleko i jego przetwory, ponieważ są jednymi z najbogatszych w wartości odżywcze składników ludzkiej diety. Według zaleceń PZŻ mleko należy spożywać codziennie, a dzieciom i młodzieży zaleca się picie 4 szklanek dziennie.
Mleko posiada wyjątkowy skład, dzięki czemu ma unikalne walory zdrowotne, których nie osiąga żaden inny produkt spożywczy. Jest najlepszym źródłem składników odżywczych – nie tylko głównym źródłem wapnia w diecie, ale również białka o wysokiej wartości biologicznej oraz witamin z grupy B, a także A i D. To także bogate źródło składników mineralnych takich jak magnez, potas i cynk. W mleku obecne są
zatem wszystkie niezbędne składniki pokarmowe: białka, węglowodany, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, mikro- i makroelementy. Nośnikiem wielu z nich, a głównie
cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, tj. A, D, E, jest tłuszcz mleczny, bez którego obecności witaminy te nie zostaną wykorzystane przez organizm.
Dlatego Rada Ekspertów Mleczarstwa apeluje, by spożywać mleko o większej zawartości tłuszczu – najlepszym, a zatem najzdrowszym mlekiem jest to o zawartości tłuszczu najbardziej zbliżonej do naturalnego, nieprzetworzonego mleka, czyli mleko o zawartości tłuszczu 3,5%.
Tłuszcz mleczny charakteryzuje się nie tylko wysoką strawnością, ale także bardzo dużym zróżnicowaniem składu – to ta różnorodność sprzyja łatwiejszemu jego trawieniu. Mleko jest istotnym źródłem zarówno nasyconych, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym licznych wielonienasyconych o właściwościach bioaktywnych. Jednym z najważniejszych kwasów tłuszczowych jest sprzężony kwas linolowy (CLA), który korzystnie wpływa na metabolizm, hamuje rozwój nowotworów i zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. W tłuszczu mlecznym znajdują się również fosfolipidy, które poprzez obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe zapewniają płynność i przepuszczalność błon, umożliwiają transport składników odżywczych i metabolitów, odgrywając istotną rolę w procesach metabolicznych komórek oraz różnych narządów. Ponadto tłuszcz mlekowy działa ochronnie na nabłonek dróg oddechowych, szczególnie narażony na działanie powstających wolnych rodników i ich reaktywnych form. Tłuszcz mlekowy zawiera również wiele bioaktywnych składników intensyfikujących metabolizm cholesterolu, a jednocześnie hamujących syntezę cholesterolu endogennego w wątrobie człowieka. Tłuszcz zawarty w mleku nie tuczy – jest bowiem łatwo przyswajalny, ponieważ dominują w nim krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe.
Mleko dostarcza zatem nie tylko energii i pokrywa zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, ale jest niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka.