Finanse
Czyste, białe zdrowie
- Kategoria: Finanse
- Opublikowano
- Super User
- Odsłony: 1209
- Jesteśmy małą spółdzielnią w porównaniu z krajowymi potentatami. Z tej racji nie możemy z nimi konkurować wytwarzając te same produkty. Poza tym ekologia dziś jest „duchem czasu”. Ludzie zduszeni w dużych aglomeracjach, gonieni pośpiechem żyją w stresie. Coraz więcej osób z uwagą podchodzi do swojego zdrowia i stara się odżywiać prawidłowo. Widzimy zapotrzebowanie na tego typu produkty, rynek jest chłonny. I jeszcze jedna ważna sprawa: ekologia jest w cenie. Jesteśmy pierwszą spółdzielnią w kraju, która uruchomiła produkcję wyrobów ekologicznych na skalę przemysłową. Od ponad trzech miesięcy wytwarzamy ekologiczne mleko spożywcze o zawartości tłuszczu 3,2% i twaróg wiejski z mleka pełnego. Produkcja odbywa się w naszym zakładzie w Błoniu k.Warszawy, który ma certyfikat na prowadzenie produkcji ekologicznej.
- Żywność ekologiczna jest rzeczywiście modna. Powstają nowe sklepy ze specjalna ofertą. Ale nie zawsze przeciętny konsument jest w stanie sprawdzić, czy kupuje rzeczywiście zdrową żywność...
- Żywność ekologiczna, to żywność uprawiana, przetwarzana i przechowywana wyłącznie w naturalny sposób lub otrzymywana z surowców pozyskiwanych w naturalny sposób w wyniku procesów technologicznych, pozwalających zachować możliwie niezmieniony skład zawartości witamin, węglowodanów, białek, czy też składników mineralnych. Gospodarstwa ekologiczne, z których pozyskujemy mleko znajdują się w czystym środowisku przyrodniczym i są poddawane regularnej i ścisłej kontroli niezależnych inspektorów i jednostek certyfikujących, posiadających akredytację PCA oraz upoważnienie ministerstwa rolnictwa. Nasze mleko pochodzi z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Nadal kontynuujemy prace w kierunku przestawiania gospodarstw na ekologiczne. Jako spółdzielnia zamierzamy przystąpić do stowarzyszenia ekologów.
- Co rolnik musi zrobić, aby przestawić gospodarstwo na ekologię?
- Zmiana taka musi trwać w czasie. Rolnik stopniowo rezygnuje ze stosowania sztucznych nawozów i środków ochrony roślin, przechodzi na żywienie bydła paszami ekologicznymi. Specjaliści co kilka miesięcy badają gleby na jego polach. Bydło musi być też pod odpowiednią kontrolą weterynaryjną. Trwa to ok. 2-3 lat. My jako spółdzielnia pośredniczymy w organizowaniu szkoleń dla rolników, którzy dzięki temu nie muszą za nie płacić. Widzę zainteresowanie rolników. Cieszę się, że nasi dostawcy mają świadomość zmian i widzą potrzeby rynku. W dzisiejszych czasach nie sztuką bowiem jest wyprodukować nowy produkt, ale sztuką jest przekonać do niego rynek.
- Targi Polagra Food w Poznaniu potwierdziły, że poszliście Państwo w dobrym kierunku?
- Raczej tak. Dwa nasze wyroby twaróg wiejski ekologiczny z pełnego mleka i masło osełka były nominowane do Złotego Medalu, a w przypadku twarogu nominacja została potwierdzona przyznaniem Medalu. Daje to satysfakcję, ponieważ potwierdza, że prawidłowo promujemy swoje produkty, że idziemy w dobrym kierunku z wyborem asortymentu. Choć tegoroczne targi nie były tak optymistycznym przedsięwzięciem jak choćby rok temu ze względu na koniunkturę w branży mleczarskiej uważam, że trzeba się wystawiać. Robimy to dla rynku handlowego, producent musi utrzymywać ciągłość w promowaniu.
- Życzę więc sukcesów na „polu ekologicznym” i dziękuję za rozmowę.
Barbara Klem