Podlaskie AGRO

Produkcja roślinna

Winiarstwo polskie - tradycja i jakość

Pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego odbyła się 8 maja konferencja pt. „Winiarstwo polskie – tradycja i jakość”. W zorganizowanej przez Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Krajową Radę Winiarstwa i Miodosytnictwa konferencji udział wziął podsekretarz stanu Andrzej Dycha.


Minister Andrzej Dycha zwrócił uwagę na bardzo duże znaczenie, jakie resort rolnictwa przywiązuje do przywrócenia właściwej rangi polskim winom i miodom pitnym, które ze względu na swoją jakość i walory zasługują na wysoką ocenę.
Podsekretarz stanu poinformował również, że w resorcie rolnictwa trwają prace związane z nowelizacją ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, co wynika z konieczności dostosowania przepisów krajowych do regulacji unijnych oraz nowym wyzwaniom rynku.
Uczestnicy konferencji przypomnieli polskie tradycje winiarskie, zaprezentowali cele i zadania Krajowej Rady Winiarstwa i Miodosytnictwa oraz wina nagrodzone w konkursach winiarskich. Zaprezentowane zostały również polskie owocowe wina ekologiczne.
ministerstwo rolnictwa, opr. sam

Jesteś tutaj: Strona główna Artykuły Uprawa Winiarstwo polskie - tradycja i jakość