Podlaskie AGRO

Aktualności

Spotkanie z przedstawicielami Polskiej Rady Przemysłu Żywnościowego


Zarówno minister, jak i przedstawiciele przetwórstwa wyrazili chęć podjęcia dalszych rozmów.
Podsekretarz stanu Artur Ławniczak spotkał się 7 maja z przedstawicielami Polskiej Rady Przemysłu Żywnościowego. Rozmowy odbyły się z inicjatywy przedsiębiorców reprezentujących powołaną do życia w styczniu bieżącego roku organizację zrzeszającą przetwórców polskich produktów rolno–spożywczych.
Przedstawiciele organizacji zrzeszonych w Polskiej Radzie Przemysłu Żywnościowego poinformowali o bieżącej sytuacji w poszczególnych branżach sektora rolno–spożywczego oraz zadeklarowali wolę współpracy w zakresie opracowywania aktów prawnych dotyczących przetwórstwa. Reprezentanci Rady zgłosili również gotowość do podjęcia działań zmierzających do poprawy efektywności promocji polskiej żywności.
Zarówno minister, jak i przedstawiciele przetwórstwa wyrazili chęć podjęcia dalszych rozmów zmierzających do wypracowania stanowisk satysfakcjonujących zainteresowane podmioty sektora rolno - spożywczego.
opr. sam

Ziemia się uspokoiła

Ceny ziemi przestały już gwałtownie rosnąć. Z wyliczeń Agencji Nieruchomości Rolnych wynika, że w pierwszym kwartale tego roku średni koszt zakupu hektara w porównaniu do poprzednich 3 miesięcy, wzrósł zaledwie o 6 %. A to oznacza koniec kilkudziesięcioprocentowych wzrostów - poinformowała TVP Rolna.
Średnia cena hektara ziemi z zasobów Agencji, wzrosła w tym roku do prawie 12 tysięcy złotych.
Jacek Podlewski, Agencja Nieruchomości Rolnych: spodziewamy się, że ta tendencja się utrzyma i ceny będą dalej rosły, jednak dynamika tego wzrostu będzie znacząco malała.
Najdrożej tradycyjnie jest w Wielkopolsce. Tam za hektar trzeba zapłacić prawie 20 tysięcy. Wysokie ceny utrzymują się też Kujawsko-Pomorskiem i w Małopolsce. Drogo też na Podkarpaciu.
Zygmunt Sosnowski, Agencja Nieruchomości Rolnych w Rzeszowie: w powiecie lubaczowskim, osiągnęliśmy w przetargach ograniczonych ponad 20 tysięcy złotych za hektar. W ostatnich 2 tygodniach, uzyskaliśmy ceny w przetargach otwartych ponad 30 tysięcy złotych.
Do rozdysponowania Agencja Nieruchomości Rolnych ma wciąż około 345 tysięcy hektarów. Najwięcej w zachodniopomorskim, warmińsko-mazurskim i lubuskim. Ziemi do sprzedania w poszczególnych województwach mogłyby być jednak więcej, gdyby nie brak odpowiednich przepisów prawnych.
Jacek Podlewski, Agencja Nieruchomości Rolnych: chodzi tutaj chociażby o brak miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego, o brak studiów dotyczących zagospodarowania tego terenu, które w niektórych gminach wygasły już w 2003.
Problemem są też roszczenia reprywatyzacyjne zgłoszone do Agencji. Według szacunków, chodzi nawet o pół miliona hektarów, po które zgłaszają się dawni właściciele ziem.
TVP redakcja rolna, opr. sam

Wawrzyn za współpracę


Dariusz Sapiński, prezes Zarządu GK Mlekovita.
Prezes Zarządu Grupy Kapitałowej MLEKOVITA, Dariusz Sapiński, uhonorowany nagrodą specjalną – WAWRZYNEM DOSKONAŁOŚCI BIZNESOWEJ za zasługi w rozwoju międzynarodowej wymiany ekonomicznej. Uroczystość wręczenia miała miejsce 25 kwietnia 2008 roku  w Warszawie.
WAWRZYN DOSKONAŁOŚCI BIZNESOWEJ to nagroda przyznawana wybitnym menadżerom, przy okazji konkursu POLSKI PRODUKT ŚWIATOWY. Tegoroczny WAWRZYN (rozdawany już po raz drugi) trafił do rąk tych spośród dziesiątków tysięcy polskich prezesów, którzy zdaniem jury, mają znaczące zasługi w rozwoju międzynarodowej współpracy gospodarczej reprezentowanych przez siebie firm.
MLEKOVITA jest przedsiębiorstwem innowacyjnym, otwartym na wszelkiego rodzaju nowości, także na nowe rynki zbytu. Firma jest największym eksporterem wyrobów mleczarskich  i zdobywcą prestiżowych nagród.  
Produkty z logo MLEKOVITA zdobyły zaufanie i uznanie  konsumentów nie tylko krajowychych, ale i zagranicznych. Znaczna część produkcji trafia na eksport, na najbardziej wymagające rynki, takie jak np.: Rosja,  Kanada czy Japonia.  
Międzynarodowy handel niesie korzyści materialne i marketingowe. Powiększa przychody firmy (o 38%), daje szereg pouczających doświadczeń, ukazuje mocną pozycję MLEKOVITY  na rynku światowym. Podkreśla niebagatelne osiągnięcia firmy, za które redakcja miesięcznika „Eksport&Import” wyróżniła Prezesa Zarządu przedsiębiorstwa, Dariusza Sapińskiego.
opr. sam

Komunikat ministra rolnictwa i rozwoju wsi

W związku z doniesieniami prasowymi zapowiadającymi wprowadzenie podatku dochodowego dla rolników informuję, że temat ten nie był przedmiotem uzgodnień, ani w ramach prac Rady Ministrów, ani koalicji.
Stanowisko prezentowane przez wiceminister finansów nie było uzgadnianie z ministrem rolnictwa i rozwoju wsi.
Dlatego piątkowe doniesienia prasowe traktuję jako pomysł na majówkową nudę.
Marek Sawicki, minister rolnictwa i rozwoju wsi

Znaczne podwyżki cen produktów rolnych i żywności


Drożejące produkty rolne mają swój wpływ na ceny detaliczne żywności, ale coraz mniejszy- na poziomie 10-25 procent.
Stopniowy wzrost cen produktów rolnych rozpoczął się w 2006 roku i trwa nieprzerwanie. Wedle danych Ministerstwa Rolnictwa, monitorującego ceny na rynkach krajowych, jak również europejskich i światowych, podwyżki są szczególnie znaczące w ostatnich miesiącach.
W opinii resortu dotyczy to przede wszystkim rynku zbóż. „Obecnie światowe ceny są około 2,5 krotnie wyższe od ceny interwencyjnej w Unii Europejskiej. Z analogiczną sytuacją mieliśmy do czynienia w drugiej połowie 2007 roku w odniesieniu do cen na rynku mleka”.
W upublicznionej informacji Ministerstwo wymienia przyczyny tego stanu rzecz. Są wśród nich:
wzrost cen paliw, energii i metali
wzrost cen wielu środków do produkcji rolnej
rosnący popyt ze strony krajów azjatyckich i eksportujących ropę naftową
coraz częstsze anomalie pogodowe
rekordowo niski stan zapasów
spowolnienie tempa rozwoju gospodarczego w części regionów świata
działania spekulacyjne na rynku rolno-żywnościowym
rosnący popyt sektora biopaliw
Drożejące produkty rolne mają swój wpływa na ceny detaliczne żywności, ale coraz mniejszy. „W przypadku podstawowych artykułów żywnościowych udział ten kształtuje się na poziomie 10-25 procent. W dużo większym stopniu o cenach żywności decydują koszty pracy, energii, transportu czy też oprocentowanie kredytów.”
Stąd wniosek, że prognozy dotyczące dalszego wzrostu cen żywności w Polsce, które wiązane byłyby jedynie ze wzrostem cen surowców rolnych, są bezzasadne.
opr. sam
Jesteś tutaj: Strona główna Artykuły Aktualności