Aktualności
Masła i kosiarki na medal
- Kategoria: Aktualności
- Opublikowano
- Super User
- Odsłony: 1346
Ten rok zaczął się dla Mlekovity bardzo pomyślnie - zakończone zostały nowe inwestycje, a na konto firmy trafiły kolejne nagrody |
Branża rolnicza, a Podlaska Marka Roku
Konkurencja była w tym roku niemała. Chętnych po „Liść Dębu” - laur w konkursie Podlaska Marka Roku - było aż 180. Pięciu z nich otrzymało główne nagrody, kolejne dziesięć otrzymało wyróżnienia. Wśród nich stanęła silna reprezentacja branży rolniczej.
W kategorii Podlaski Smak Roku 2008, którą w tym roku podzielono na dwie podkategorie: mały i duży producent, statuetka Liścia Dębu trafiła do Jana Ancypo, producenta kumpiaka podlaskiego oraz do Dariusza Sapińskiego, prezesa Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita, wytwórcy Masła Polskiego.
- Jest to doskonała forma promocji wyrobów naszego województwa i takie okazje trzeba wykorzystać. Mamy wiele bardzo dobrych wyrobów, które należy pokazać. Nasze produkty nie tylko pochodzą z czystych ekologicznie terenów, lecz są wytwarzane przy pomocy doskonałego parku maszynowego, który umożliwia przestrzeganie wszystkich reżimów sanitarnych i technologicznych. Dzięki temu mają one atesty i są zarejestrowane u bardzo wymagających klientów w wielu krajach świata - powiedział Dariusz Sapiński, prezes Mlekovity, odbierając nagrodę.
Nagrodzone masło o zawartości min. 82% tłuszczu, wyprodukowane jest ze świeżej śmietanki bez dodatku tłuszczu roślinnego, zawiera wyłącznie tłuszcz mleczny. Posiada doskonałą smarowność, która jest efektem nowej technologii produkcji i wieloletniego doświadczenia, zachowuje walory smakowo zapachowe tradycyjnego masła.
W tej kategorii wyróżniono również miód Lipiec białowieski Stowarzyszenia Pszczelarzy Rejonu Puszcza Białowieska oraz wódkę Żubrówkę białostockiego Polmosu.
W kategorii „produkt” wygrał zestaw kosiarek dyskowych GigaCUT firmy SaMASZ, która to już od 25 lat zajmuje się produkcją maszyn rolniczych. W swojej ofercie ma ok. 50 maszyn tego typu! Nagrodzony zestaw kosiarek GigaCut, to jedna z nielicznych konstrukcji tego typu, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Kombinacja kosiarek GigaCUT składa się z kosiarki dwustronnej KDD 860 lub 940 zamontowanych na wspólnej ramie nośnej oraz kosiarki czołowej KDF, zamontowanej na czołowym TUZ ciągnika. Zestaw GigaCUT jest jest wyposażony alternatywnie, w spulchniacze lub walce pokosu. Dodatkowo można zamontować transportery pokosu (przenośniki taśmowe). Dzięki nim przyczepa samozbierająca lub sieczkarnia polowa potrzebuje 3-krotnie mniej przejazdów, aby zebrać skoszoną zielonkę. Zestaw ten został już wcześniej uhonorowany tytułem „Hit Roku 2008”, przyznawanym przez miesięcznik „Raport Rolny”.
W kategorii „produkt” wyróżniono niezwykle designerskie i pomysłowe opakowania na produkty kulinarne tworzone przez Monikę Ostaszewską.
Podlaskim Przedsięwzięciem Roku została Podlaska Oktawa Kultur Wojewódzkiego Ośrodka Animacji Kultury. Wyróżnienie otrzymał Regionalny Ośrodek Kultury i Sztuki w Suwałkach za Suwalski Blues Festiwal.
Miejscem roku zostało Muzeum „Fort” Strzelnicy Fort. Wyróżnienie zaś trafiło do Muzeum Okręgowego w Suwałkach za Centrum Sztuki Współczesnej - Galerię Andrzeja Strumiłły.
Podlascy konsumenci mieli okazję wyróżnić wybrane przez siebie produkty. Tu znów wygrała Mlekovita, swoim Masłem Ekstra Podlaskim, Anna Okulczyk zachwyciła kartaczami. Podlasianie najchętniej jeżdżą do restauracji „Dwór Dobarz”, położonej w otulinie Biebrzańskiego Parku Narodowego. Za najlepsze przedsięwzięcie konsumenci uznali Regaty o Puchar Żubra, organizowane przez Urząd Miejski w Michałowie, za najlepszy produkt - Białowieski Szlak Transgraniczny.
Marcin Gawryluk
Fot. archiwum
Wypasiona inwestycja
- Kategoria: Aktualności
- Opublikowano
- Super User
- Odsłony: 1554
W SM Mlekovita pracuje najnowocześniejsza linia produkcyjna w skali Europy
Ponad 50 mln zł – taki był koszt budowy nowej linii produkcyjnej, uruchomionej pod koniec lutego w Spółdzielni Mleczarskiej „Mlekovita” w Wysokiem Mazowieckiem.
Otwarciu 18. już linii w tej spółdzielni towarzyszyła uroczystość, która zgromadziła wielu znamienitych gości.
- Pamiętam jak otwieraliśmy pierwszą linię – mówił Dariusz Sapiński, prezes SM Mlekovita. – A dziś możemy dziennie przerobić 2.200.000 litrów mleka! Dzięki naszym działaniom ukierunkowanym na koncentrację, jesteśmy w stanie co pół roku otwierać nową linię produkcyjną (ostatnią uruchomiliśmy w lipcu 2008r.).
Nowa inwestycja to najnowocześniejsza i najbardziej wydajna linia produkcyjna tego typu w Europie. W ciągu doby opuszcza ją 400 tysięcy kartoników pełnych mleczek smakowych oraz 300 tysięcy litrowych kartonów z mlekiem i to wyjątkowym.
- Można powiedzieć, że w ramach tej inwestycji powstała nowa marka mleka – „mleko wypasione” – dodał prezes. – To mleko o wyższej zawartości białka i witamin. Mleko, pochodzące od krów wypasanych na czystych ekologicznie terenach Podlasia. Nowoczesna technika, stosowana w gospodarstwach z tego regionu, w których produkuje się mleko, pozwala pozyskiwać surowiec najwyższej jakości.
Uroczystemu otwarciu towarzyszyła konferencja prasowa, w której udział wzięli m.in. Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, który podkreślił, że w Polsce jest wciąż za niskie spożycie mleka.
- Jesteśmy daleko za czołówką światową – powiedział. - Uważam jednak, że mamy szansę na wzrost spożycia mleka. Obecnie na rynek trafiają bardzo zdrowe, bezpieczne produkty, a poza tym nikt nie podważy roli wapnia, jakie zawiera.
Jednak nie tylko niskie spożycie mleka zaprząta obecnie myśli prezesów spółdzielni mleczarskich. Firmom tym, jak i dostawcom, przyszło funkcjonować w czasach dekoniunktury, a w przyszłości też zmiany organizacji rynku mleka. Na te kwestie nacisk położył obecny na spotkaniu Waldemar Łukasik, prezes Agencji Rynku Rolnego. Zasygnalizował on fakt zastanawiających dysproporcji cenowych mleka w różnych spółdzielniach – w niektórych zakładach dostawcy otrzymują poniżej 60 groszy za litr surowca, w niektórych grubo ponad złotówkę. Tymczasem Polsce potrzeba przetwórców, którzy potrafią utrzymać te stawki na odpowiednio wysokim poziomie, nawet w czasie kryzysu.
- Eksperci zachodni twierdzą, że po zniesieniu systemu kwotowania mleka, ceny mleka spadną, a co za tym idzie - produkcja tego surowca w Polsce również – powiedział Łukasik. – Miejmy nadzieję, że się tak nie stanie, ale trzeba brać i taką możliwość pod uwagę i zastanowić się nad konkurencyjnością polskiej produkcji.
- Gro produkcji powinno być w takich zakładach jak ten – dodał Waldemar Broś. – Tu są najniższe koszty produkcji, dzięki czemu rolnikom można zapłacić godne pieniądze.
Najlepszym podsumowaniem tego niezwykle emocjonującego spotkania była wypowiedź Marii Zwolińskiej, Radcy Generalnego w Ministerstwie Rolnictwa.
- Kiedy obserwowałam tę nową linię, to pomyślałam sobie: pełna automatyzacja, a co z tworzeniem miejsc pracy? – powiedziała. – A przecież te miejsca są – w produkcji surowca, transporcie, a w końcu handlu i dystrybucji. I bardzo się z tego cieszę. Bo jak jest sukces, to wszyscy się cieszą, jakby to był sukces każdego i chyba tak trochę jest.
Małgorzata Sawicka
Fot. A. Niczyporuk
Nowo otwarta linia to najnowocześniejszy tego typu obiekt w Europie |
Dziennie nową linię opuszcza 700 tysięcy kartonów mleka |
||
Sekundy nieuwagi
- Kategoria: Aktualności
- Opublikowano
- Super User
- Odsłony: 1511
Przyczyną wypadku najprawdopodobniej było przypadkowe włączenie biegu, zanim rolnik wsiadł do kabiny |
Groźny wypadek rolnika spod Augustowa
Złamaniem miednicy, kilku żeber oraz urazem jamy brzusznej skończyły się dla rolnika spod Augustowa prace przy wywozie obornika. Zawiniły rutyna i lekceważenie podstawowych zasad bezpieczeństwa. Tego wypadku można było uniknąć!
14 kwietnia ok. godz. 16 rolnik rozpoczął prace, polegające na wywiezieniu na pole obornika składowanego w pryzmie poza terenem gospodarstwa. Używał w tym celu Ciągnika Ursus C-360, wyprodukowanego pod koniec lat siedemdziesiątych z jednoosiowym rozrzutnikiem obornika. Po ręcznym załadowaniu obornika na rozrzutnik wjechał na pole i rozpoczął roztrząsanie obornika. Po przejechaniu ok. 8 m, z powodu braku zabezpieczenia przed spadnięciem, odczepił się wał napędowy pracujący bez osłony zabezpieczającej. Rolnik, nie wyłączając silnika, wysiadł z ciągnika celem sprawdzenia co jest przyczyną awarii. Z oględzin miejsca wypadku można się domyślać, że poszkodowany przy próbie wsiadania do kabiny ciągnika przypadkiem włączył bieg, co spowodowało, że ciągnik ruszył. Poszkodowany stracił równowagę, stopa obuta w niewłaściwe obuwie ześlizgnęła się ze stopnia, a rolnik spadł pod duże koło ciągnika. W wyniku przejechania przez ciągnik, uszkodzona została miednica, rozrzutnik natomiast przejechał go po klatce piersiowej. Rolnik w stanie ciężkim został śmigłowcem przetransportowany do szpitala w Suwałkach. Badania lekarskie potwierdziły złamanie miednicy, kilku żeber oraz uraz w jamie brzusznej.
fot. i tekst: Bartłomiej Królik, Okręgowy Inspektorat Pracy w Białymstoku
opr. sam
Przyczyny wypadku były następujące:
- usuwanie awarii przy włączonym silniku ciągnika,
- zły stan techniczny wału napędowego (niesprawne zabezpieczenie zapobiegające spadaniu wału),
- nieodpowiednie obuwie - luźne „pepegi” (powycinane gumki), które przyczyniło się do ześlizgnięcia się stopy ze stopnia wejściowego do kabiny.
Należy pamiętać o:
- korzystaniu w czasie prac z maszyn sprawnych technicznie z mechanizmami zabezpieczonymi osłonami,
- wyłączaniu napędu ciągnika przed opuszczeniem jego kabiny,
- zadbaniu o ubranie robocze, które powinno być przylegające do ciała, mieć pozapinane rękawy i poły oraz pozbawione luźnych części tj. troki, ściągacze czy kaptury,
- używaniu w czasie pracy obuwia krytego wiązanego lub zapinanego do wysokości kostki,
- unikaniu pośpiechu w czasie pracy,
Pamiętaj! Praca pod wpływem alkoholu jest niebezpieczna dla życia i zdrowia!
Aby zapobiec w przyszłości podobnym wypadkom przy pracy rolniczej, Okręgowy Inspektorat Pracy w Białymstoku zwraca się z apelem do wszystkich rolników prowadzących wiosenne prace polowe o zwrócenie uwagi na bezpieczeństwo podczas wykonywanych prac.
Poszkodowany rolnik zamierzał naprawiał ten uszkodzony wałek bez wyłączania napędu |
Niewiele trzeba, by spaść ze schodków ciągnika, szczególnie, gdy ma się obuwie ze śliskimi podeszwam |
||
Stoiska, pokazy, wykłady
- Kategoria: Aktualności
- Opublikowano
- Super User
- Odsłony: 1829
Pokazy maszyn do zbioru zielonek są obowiązkowym elementem „Zielonej Gali” |
Sezon wystawowy czas zacząć!
Wiosna, która z każdym dniem coraz odważniej wkracza na podlaskie pola to również sygnał, że czas na plenerowe wystawy organizowane przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Pierwsza z nich - Wiosenne Targi Ogrodnicze już się odbyła, ale przed nami wciąż te największe, z których słynie Podlasie.
Na drugi weekend majowy wycieczkę do Szepietowa powinni zaplanować ci, którzy choć odrobinę zainteresowani są budownictwem inwentarskim. To z myślą o nich już po raz drugi Ośrodek organizuje w dniach 9-10 maja Podlaskie Targi Budownictwa Wiejskiego. Tam zapoznać się będzie można ofertami firm z branży budowlanej, informatycznej i rolniczej. A, że do Szepietowa zawsze jedzie się też po wiedzę - organizatorzy zaplanowali ciekawe prelekcje oraz możliwość skorzystania z informacji doradców - choćby w zakresie pozyskiwania finansów na cele budowlane.
Już dwa tygodnie później - w dniach 23-24 maja - zaplanowana jest impreza, na którą czeka kilkadziesiąt tysięcy rolników (tyle corocznie ją odwiedza) - Zielona Gala. To wystawa poświęcona głównie maszynom zielonkowym: producentów krajowych i zagranicznych. Jak zwykle zwiedzający mają możliwość zapoznania się z ofertą firm z branży rolniczej i nie tylko. Tam na nich czekają liczne niespodzianki. Głodni wiedzy znajdą tu świetną okazję, by wysłuchać porad sław polskiej nauki, związanych m.in. z odpowiednim sporządzaniem pasz z zielonek. Znów też na pytania czekać będzie sztab doradców Ośrodka.
Na końcu wspomnę o czymś, co przyciąga najwięcej zwiedzających. Otóż „Zielona Gala” znana jest z tego, że w trakcie tej imprezy odbywają się pokazy maszyn przy pracy. Wszyscy trzymamy kciuki, by nie powtórzyła się sytuacja z roku ubiegłego, kiedy to aura spłatała figla i pokazy musiały być odwołane z powodu niesprzyjających warunków atmosferycznych.
Na pokaz PODR rok rocznie przeznacza kilka hektarów użytków zielonych. Tak będzie i w tym roku. Ta część „Zielonej Gali” rozpocznie się od skoszenia traw, a potem nastąpi przetrząsanie, zgrabianie, belowanie i owijanie folią. W sumie zaprezentuje się kilkadziesiąt maszyn. Będzie się działo!
O czerwcowych Targach Hodowlanych chyba już nikomu nie trzeba przypominać. Odbędą się w dniach 27-28 czerwca. O tej, jednej z bardziej liczących się w Polsce wystaw, szerzej w następnym numerze „Podlaskiego Agro”.
Małgorzata Sawicka
fot. M. Sawicka
Rewia z Mlekovitą w roli głównej
- Kategoria: Aktualności
- Opublikowano
- Super User
- Odsłony: 1639
Dariusz Sapiński, prezes Sm Mlekovita został po raz drugi wybrany człowiekiem sukcesu tygodnika „Kontakty” |
Kolejne nagrody uzupełniły i tak już bogatą kolekcję wysokomazowieckiej spółdzielni
Liczne nagrody i wyróżnienia, przyznane zarówno Mlekovicie jako firmie, jak i indywidualnie jej prezesowi - Dariuszowi Sapińskiemu, nie pozwoliły całemu zespołowi wysokomazowieckiej spółdzielni spocząć na laurach. Wręcz przeciwnie, trudny czas dekoniunktury na rynku, wykorzystują na ciągły rozwój i doskonalenie. W efekcie - indeks nagród ciągle się rozrasta.
Niezwykle owocny pod tym względem był występ Mlekovity na targach Mleczna Rewia, jakie odbyły się 12 kwietnia w Gdańsku. Spółdzielnia zdobyła najbardziej prestiżowe nagrody: Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za ciągłe doskonalenie i wdrażanie nowych technologii oraz całokształt działalności, Puchar Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich za „zestaw jogurtów smakowych z dodatkiem omega 3”. Nagrody „Złota Mleczna rewia” przyznano za mleka „Wypasione” oraz za serek „Wiejski Polski”.
W ostatnim czasie wyróżniony też został Dariusz Sapiński, prezes SM Mlekovita. Już po raz drugi został on wybrany człowiekiem sukcesu tygodnika „Kontakty”.
To nie koniec najnowszych wieści z Mlekovity. 31 marca podczas Walnego Zgromadzenia podjęto szereg uchwał, z których najważniejsza w strategii firmy to uchwała dotycząca przyłączenia w struktury Mlekovity na zasadzie prawa spółdzielczego Spółdzielni Mleczarskiej „Sudowia” z Suwałk. Sudowia jest kontynuatorką tradycji pierwszej spółdzielni mleczarskiej powstałej na Suwalszczyźnie w 1925r. Obecną nazwę przyjęła w 1986r. Średnioroczne zatrudnienie w spółdzielni wynosi 260 osób. Atutem Sudowi, pozwalającym na produkcję bardzo szlachetnych i wyszukanych wyrobów, jest jej położenie na obszarze Zielonych Płuc Polski. Spółdzielnia Sudowia jest producentem szerokiej gamy produktów, przede wszystkim serów, napojów mlecznych UHT i masła. Specjalizuje się w wytwarzaniu serów twardych, głównie typu holenderskiego, takich jak: gouda, edamski, suwalski, warmiński, morski, podlaski i piwny typu parmezan. Jako jedyna w kraju, produkuje mleko UHT oraz masło ekstra z dodatkiem Omega 3.
Po połączeniu firm, nazwa i logo suwalskiej mleczarni ulegną zmianie. Produkowane w Suwałkach wyroby mleczarskie opatrzone będą nazwą Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita oddział w Suwałkach oraz logiem Mlekovity.
Planowana jest także rozbudowa hurtowni nabiałowej. Sieć dystrybucji obejmie rejon płn.-wsch. Polski. W zakresie produkcji nastąpi specjalizacja w dziedzinie najlepszych wyrobów, co przyczyni się do zwiększenia dochodowości i rentowności. Na przejęciu skorzystają także rolnicy – dostawcy surowca. Gwarancja odbioru mleka oraz stabilne ceny to pewność bytu dla nich i ich rodzin.
opr. sam
fot. A. Niczyporuk