Produkcja roślinna
Azot szyty na miarę
Jak ustala się dawki azotu dla upraw polowych w okresie wiosny
Zawartość azotu mineralnego (symbol N) w glebie w okresie wczesnej wiosny jest podstawowym czynnikiem warunkującym dawki azotu dla roślin. Do oceny ilości azotu w glebie w kg N min/ha na konkretnym polu konieczne jest wykonanie badań laboratoryjnych próbek z 2 poziomów: 0-30 i 31-60 cm.
Przyznawanie pomocy z tytułu zakładania plantacji trwałych roślin energetycznych
Zgodnie z przepisami rozporządzenia Rady (WE) nr 1782/2003 z dnia 29 września 2003 r. ustanawiającego wspólne zasady dla systemów wsparcia bezpośredniego w ramach wspólnej polityki rolnej (…), państwo członkowskie ma możliwość wypłacenia pomocy krajowej w wysokości do 50% kosztów związanych z założeniem plantacji trwałych, pod warunkiem, że takie uprawy będą przedmiotem wniosku o przyznanie pomocy z tytułu upraw roślin energetycznych.
Winiarstwo polskie - tradycja i jakość
Pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego odbyła się 8 maja konferencja pt. „Winiarstwo polskie – tradycja i jakość”. W zorganizowanej przez Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Krajową Radę Winiarstwa i Miodosytnictwa konferencji udział wziął podsekretarz stanu Andrzej Dycha.
Zmiany w przepisach o wspólnej organizacji rynku wina
Projekt nowelizacji ustawy został już przygotowany w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Planowane jest skierowanie tego projektu do konsultacji społecznych pod koniec maja br. Przewiduje się w nim m.in. zniesienie ograniczenia sadzenia winorośli i produkcji wina na terytorium Polski. Dotychczas w Polsce nie można było wyprodukować z upraw krajowych więcej niż 25 tys. hl wina rocznie w pięciu kolejnych latach gospodarczych. Planowane jest także anulowanie załącznika do ustawy z 22 stycznia 2004 r. określającego odmiany winorośli dozwolone do uprawy w celu pozyskiwania winogron do wyrobu wina. Umożliwi to wykorzystanie do uprawy w Polsce odmian winorośli sklasyfikowanych do wyrobu wina w innych państwach członkowskich Unii Europejskiej. Utrzymana została także możliwość stosowania zabiegu wzbogacania przy zastosowaniu sacharozy. Planowane jest wprowadzenie zmian w przepisach ustawy z 22 stycznia 2004 r. określających warunki jakie powinni spełniać prowadzący działalność gospodarczą w zakresie wyrobu wina gronowego z upraw własnych.
Projekt nowelizacji ustawy z 22 stycznia 2004 r. przewiduje także zmiany przepisów ustawy o Agencji Rynku Rolnego w związku ze zmiany prawa UE, które nie zezwalają na to by środki z budżetu UE przewidziane na reformę wspólnej organizacji rynku wina były dostępne do wykorzystania w państwach członkowskich, które posiadają niewielkie uprawy i produkowały niewielkie ilości wina wprowadzonego do obrotu. Środki z budżetu UE zostały zarezerwowane wyłącznie do dyspozycji państw członkowskich posiadających duże areały upraw winorośli i produkujących znaczne ilości wina wprowadzanego do obrotu. Rezultatem takiego ukierunkowania wsparcia ma być ustabilizowanie produkcji wina oraz uprawy winorośli.
Ministerstwo Rolnictwa, opr. sam
Czas na badania gleb.
Jednym z podstawowych czynników ułatwiających podjęcie trafnych decyzji produkcyjnych i w dalszej kolejności warunkujących opłacalność produkcji jest poznanie odczynu i zasobności gleb w podstawowe składniki pokarmowe /fosfor, potas i magnez/ i wdrożenie ich wyników w gospodarstwie, czyli stosowanie tylko tych z nich, których brak w glebie na konkretnym polu oraz w ilościach niezbędnych dla uprawianej na nim rośliny.
Okres po zbiorach roślin (oprócz wiosny) jest najlepszym terminem badania gleby. W tym czasie znajdują się w niej naturalne ilości składników pokarmowych, które w większości przypadków należy uzupełnić. Przy wysokich obecnie cenach nawozów mineralnych, rodzaj nawozu i jego ilość należy dostosować do wymagań konkretnej rośliny na danym polu. W tym celu konieczne jest poznanie zasobności i odczynu tej gleby.
Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Białymstoku