Podlaskie AGRO

Produkcja roślinna

Azot szyty na miarę

P6140019

Jak ustala się dawki azotu dla upraw polowych w okresie wiosny

Zawartość azotu mineralnego (symbol N) w glebie w okresie wczesnej wiosny jest podstawowym czynnikiem warunkującym dawki azotu dla roślin. Do oceny ilości azotu w glebie w kg N min/ha na konkretnym polu konieczne jest wykonanie badań laboratoryjnych próbek z 2 poziomów: 0-30 i 31-60 cm.

Czytaj więcej...

Przyznawanie pomocy z tytułu zakładania plantacji trwałych roślin energetycznych

Zgodnie z przepisami rozporządzenia Rady (WE) nr 1782/2003 z dnia 29 września 2003 r. ustanawiającego wspólne zasady dla systemów wsparcia bezpośredniego w ramach wspólnej polityki rolnej (…), państwo członkowskie ma możliwość wypłacenia pomocy krajowej w wysokości do 50% kosztów związanych z założeniem plantacji trwałych, pod warunkiem, że takie uprawy będą przedmiotem wniosku o przyznanie pomocy z tytułu upraw roślin energetycznych.

Czytaj więcej...

Winiarstwo polskie - tradycja i jakość

Pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego odbyła się 8 maja konferencja pt. „Winiarstwo polskie – tradycja i jakość”. W zorganizowanej przez Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Krajową Radę Winiarstwa i Miodosytnictwa konferencji udział wziął podsekretarz stanu Andrzej Dycha.

Czytaj więcej...

Zmiany w przepisach o wspólnej organizacji rynku wina

Projekt rozporządzenia wdrażającego reformę wspólnej organizacji rynku wina przyjęła 29 kwietnia Rada Ministrów UE. Zmiany prawa wprowadzone w tym rozporządzeniu Rady będą implementowane do prawa polskiego w projekcie nowelizacji ustawy z dnia 22 stycznia 2004r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina.
Projekt nowelizacji ustawy został już przygotowany w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Planowane jest skierowanie tego projektu do konsultacji społecznych pod koniec maja br. Przewiduje się w nim m.in. zniesienie ograniczenia sadzenia winorośli i produkcji wina na terytorium Polski. Dotychczas w Polsce nie można było wyprodukować z upraw krajowych więcej niż 25 tys. hl wina rocznie w pięciu kolejnych latach gospodarczych. Planowane jest także anulowanie załącznika do ustawy z 22 stycznia 2004 r. określającego odmiany winorośli dozwolone do uprawy w celu pozyskiwania winogron do wyrobu wina. Umożliwi to wykorzystanie do uprawy w Polsce odmian winorośli sklasyfikowanych do wyrobu wina w innych państwach członkowskich Unii Europejskiej. Utrzymana została także możliwość stosowania zabiegu wzbogacania przy zastosowaniu sacharozy. Planowane jest wprowadzenie zmian w przepisach ustawy z 22 stycznia 2004 r. określających warunki jakie powinni spełniać prowadzący działalność gospodarczą w zakresie wyrobu wina gronowego z upraw własnych.
Projekt nowelizacji ustawy z 22 stycznia 2004 r. przewiduje także zmiany przepisów ustawy o Agencji Rynku Rolnego w związku ze zmiany prawa UE, które nie zezwalają na to by środki z budżetu UE przewidziane na reformę wspólnej organizacji rynku wina były dostępne do wykorzystania w państwach członkowskich, które posiadają niewielkie uprawy i produkowały niewielkie ilości wina wprowadzonego do obrotu. Środki z budżetu UE zostały zarezerwowane wyłącznie do dyspozycji państw członkowskich posiadających duże areały upraw winorośli i produkujących znaczne ilości wina wprowadzanego do obrotu. Rezultatem takiego ukierunkowania wsparcia ma być ustabilizowanie produkcji wina oraz uprawy winorośli.
Ministerstwo Rolnictwa, opr. sam

Czas na badania gleb.

Zbliżający się okres pożniwny jest czasem, w którym rolnicy podejmują decyzje produkcyjne na przyszły rok. Ich trafność wymaga odpowiedzi na pytania: którą zasiać roślinę, jakie zastosować nawożenie, czy konieczne jest wapnowanie – gleba jest kwaśna czy nie? Ile i jakich nawozów i wapna zastosować, by uzyskać wysokie, opłacalne ekonomicznie i pełnowartościowe plony, jak spełnić przy tym wymogi Kodeksu Dobrej Praktyki Rolniczej w zakresie nawożenia i ochrony środowiska. Ponadto badania agrochemiczne gleb są niezbędne dla potrzeb produkcji integrowanej oraz dla rolników korzystających z funduszy pomocowych w ramach PROW.

Jednym z podstawowych czynników ułatwiających podjęcie trafnych decyzji produkcyjnych i w dalszej kolejności warunkujących opłacalność produkcji jest poznanie odczynu i zasobności gleb w podstawowe składniki pokarmowe /fosfor, potas i magnez/ i wdrożenie ich wyników w gospodarstwie, czyli stosowanie tylko tych z nich, których brak w glebie na konkretnym polu oraz w ilościach niezbędnych dla uprawianej na nim rośliny.

Okres po zbiorach roślin (oprócz wiosny) jest najlepszym terminem badania gleby. W tym czasie znajdują się w niej naturalne ilości składników pokarmowych, które w większości przypadków należy uzupełnić. Przy wysokich obecnie cenach nawozów mineralnych, rodzaj nawozu i jego ilość należy dostosować do wymagań konkretnej rośliny na danym polu. W tym celu konieczne jest poznanie zasobności i odczynu tej gleby.

                                                                  Jan Grabowski, Dział Agrochemicznej Obsługi Rolnictwa
                                                                            Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Białymstoku


Następna część artykułu w następnym wydaniu kwartalnika „Podlaskie Agro”.


Jesteś tutaj: Strona główna Artykuły Uprawa