Podlaskie AGRO

Aktualności

Udział prawie obowiązkowy


Zielona Gala, czyli tłumy rolników i pokazy maszyn do zbioru zielonek

Sezon wystaw czas zacząć! - zapowiada się on bardzo ciekawie


Szepietowska Agroarena w dniach 22-23 maja 2010 roku zaprasza na Zieloną Galę. W tym roku wyjątkowo w połączeniu z Podlaskimi Targami Budownictwa Wiejskiego. Równolegle do tej imprezy Polska Izba Gospodarcza Maszyn i Urządzeń Rolniczych już po raz dziewiąty organizuje Międzynarodową Wystawę Rolniczą pod nazwą ZIELONE AGRO SHOW. Impreza ponownie zagości w Kąkolewie, w województwie wielkopolskim. Natomiast w dniach 26-27 czerwca zachwycać nas będzie Ogólnopolska Wystawa Bydła Hodowlanego w Szepietowie.

Zielona Gala jest imprezą organizowaną w związku z dynamicznym rozwojem hodowli bydła mlecznego i mięsnego w województwie. To oczekiwana przez rolników województw północno-wschodniej Polski, specjalistyczna wystawa rolnicza połączona z pokazami pracy najnowszych maszyn i urządzeń służących do produkcji pasz i pozyskiwania zielonki. Impreza jest ważnym wydarzeniem dla rolników, a zwłaszcza hodowców i odgrywa istotną rolę w rozwoju i promocji podlaskiego rolnictwa. Na szepietowskiej imprezie na pewno będziemy mogli wysłuchać wykładów na temat nowoczesnych technologii produkcji pasz z użytków zielonych. Słuchacze dowiedzą się o zaletach i wadach niektórych technik, sposobach zbioru, przerobu i przechowania. Praktyczną ilustracją będą pokazy maszyn i sprzętu do zbioru zielonek i produkcji pasz. Kilkadziesiąt maszyn tworzących całe ciągi technologiczne zaprezentują renomowani producenci światowi i regionalni. Rolnicy będą mogli ocenić walory poszczególnych produktów i trafnie podjąć decyzję o zakupie. Ponadto na uczestników gali czekać będzie dużo atrakcji i niespodzianek. Wraz z Zieloną Galą zupełnie wyjątkowo w tym roku odbędą się Podlaskie Targi Budownictwa Wiejskiego. Impreza powstała po to, by pomóc rolnikom w dostosowaniu się do standardów europejskich. By zrealizować te wymagania i rolnicy, i firmy specjalizujące się w budownictwie wiejskim muszą posiadać wiedzę. Na targach zaprezentują się firmy oferujące nowoczesne materiały budowlane, między innymi: blachy dachówkowe, okna, cegły klinkierowe, pustaki, elementy murowe ścienne, bloczki fundamentowe, beton towarowy, kotły gazowe, olejowe, kolektory słoneczne, klimatyzatory, rynny, wełnę mineralną, stolarkę budowlaną, kominy ceramiczne, docieplenia budynków, wyroby stolarskie, konstrukcje stalowe, usługi dekarskie, małe oczyszczalnie ścieków. Oczywiście impreza wzbogacona będzie o ciekawe wykłady.

W czerwcu natomiast będzie można podziwiać najlepsze zwierzęta hodowlane. Uroczyste otwarcie Ogólnopolskiej Wystawy Bydła Hodowlanego odbędzie się 26 czerwca o godz. 13.00. W ramach wystawy odbędzie się konkurs, w którym wyłonione zostaną superczempiony, czempiony i wiceczempiony. Konkurencja jest zawsze bardzo duża. W zeszłym roku bowiem do konkursu przystąpiło 250 zwierząt, które dzięki ogromnemu zaangażowaniu i pracowitości hodowców były perfekcyjnie przygotowane. Będzie można uczestniczyć między innymi w bloku seminaryjnym pt. „Nowoczesne techniki żywienia zwierząt i zarządzania stadem”. Poznamy też zwycięzcę konkursu fotograficznego „Krowa w obiektywie”. Drugi dzień wystawy rozpocznie się Mszą Świętą polową. W ciągu dnia odbędzie się też konkurs „Młodzi hodowcy”. O godz. 11.30 nastąpi wręczanie odznaczeń państwowych i wystąpienia okolicznościowe. Kolejną atrakcją będzie prezentacja zwycięzców konkursów „Hit Wystawy” i „Najatrakcyjniejsze Stoisko” oraz pokaz superczempionów i czempionów. Hodowcy otrzymają puchary i nagrody.

Równolegle do Zielonej Gali odbędzie się ZIELONE AGRO SHOW. Ta Międzynarodowa Wystawa Rolnicza odbywa się co prawda w województwie wielkopolskim, ale na pewno warto się pokusić o jej zobaczenie. Organizuje ją Polska Izba Gospodarcza Maszyn i Urządzeń Rolniczych już po raz dziewiąty. ZIELONE AGRO SHOW już na trwałe wpisało się do kalendarium imprez wystawienniczych. Jest to pierwsza w kraju impreza poświęcona nowoczesnej technice i technologii produkcji wysokiej jakości pasz dla bydła. Poza wystawcami oferującymi maszyny rolnicze, udział biorą w niej również firmy produkujące nasiona, nawozy, pasze i dodatki paszowe, folie rolnicze, elementy wyposażenia budynków inwentarskich oraz wiele innych. ZIELONE AGRO SHOW to niepowtarzalna okazja dla rolników, aby w jednym miejscu obejrzeć, porównać i wybrać najlepsze maszyny dostępne na światowych rynkach. Korzystając z pomocy oraz wiedzy wystawców, każdy zwiedzający ma możliwość zapoznania się z technologią zbioru, kosztem eksploatacji, a także wydajności maszyn. Pokazy maszyn podczas pracy, to jeden z ważniejszych i ciekawszych elementów imprezy. W tym roku będą one ukierunkowane na prezentację sprzętu do zbioru, czyli: pras zwijających i pras do prostopadłościennych bel wielkogabarytowych, praso-owijarek, przyczep zbierających, sieczkarni polowych oraz owijarek do bel. Drugą grupą maszyn biorących udział w pokazie będą kosiarki. Będzie to niezwykle dynamiczny oraz widowiskowy show, szczególnie, że maszyny będą pracowały na wspólnym zagonie. W pokazie zbioru skoszonej zielonki zaprezentowane zostaną wszystkie najważniejsze technologie. Rolnicy uczestniczący w imprezie będą mogli dokładnie przyjrzeć się pracy poszczególnych pras, a następnie sprawdzić stopień sprasowania i obejrzeć jakość obwiązania bel siatką. Niezwykle emocjonująco zapowiada się pokaz pracy największych maszyn, czyli przyczep zbierających, a także sieczkarni polowych. W celu uatrakcyjnienia pokazów planowane jest wprowadzenie elementów współzawodnictwa. Każdego dnia po pokazie zespół badaczy z Instytutu Inżynierii Rolniczej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu dokona pomiaru i porównania gęstości sprasowanych bel. Szczegółowe wyniki tych pionierskich badań zamieszczone zostaną na stronie organizatora. Pokazy odbędą się na specjalnie przygotowanym polu o powierzchni 20 hektarów. Na imprezie pojawi się też coś, czego dotąd na niej nie było. A mianowicie prezentacja bydła hodowlanego. Zorganizowana przy współpracy Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz Wielkopolskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła. Dodatkowo będzie można przysłuchać się ciekawym wykładom dotyczącym istotnych zagadnień z dziedziny rolnictwa. Dla odważniejszych ZIELONE AGRO SHOW zaproponuje konkursy z wiedzy rolniczej. Wszyscy biorący udział w turnieju otrzymają upominki, a najlepsi cenne nagrody. W ubiegłorocznej edycji swoje produkty prezentowało ponad 120 wystawców z kraju i zagranicy, a wystawę zwiedziło ponad 20 tysięcy rolników. Na wszystkie te imprezy serdecznie zapraszamy.

Weronika Dojlida

fot. PODR Szepietowo


Ogólnopolska Wystawa Zwierząt Hodowlanych to czas potyczek hodowców. Najlepsi zbierają laury

Hodowco, sięgaj po wiedzę!


Wystąpienia naukowców przyciągnęły sporą grupę hodowców, coraz bardziej świadomych, żeby uzyskać zadowalające wyniki produkcyjne trzeba posiłkować się fachową wiedzą. Jednym z jej dostarczycieli był na konferencji w Łomży dr inż. Dariusz Minakowski.

Szkolenie dla hodowców bydła mlecznego w Łomży


Uwarunkowania i następstwa zmian w użytkowaniu bydła oraz jakość kiszonek - tematy dwóch wystąpień znakomitości naukowych podczas wystawy zorganizowanej przez Wyższą Szkołę Agrobiznesu w Łomży. Z dostępu do wiedzy skorzystała spora grupa hodowców.

Konferencja, połączona z wystawą firm związanych z produkcją mleczarską odbyło się 18 marca w siedzibie Wyższej Szkoły Agrobiznesu w Łomży. Na skorzystanie z darmowej edukacji szansę miało około setka hodowców.

Pierwsze wystąpienie przygotowane przez dr hab. inż. Jan Miciński z Katedry Hodowli Bydła i Oceny Mleka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurski w Olsztynie dotyczyło uwarunkowań i następstw zmian w użytkowaniu bydła. Dr Miciński mówił w nim m.in. na temat rozmieszczenia i stanu pogłowia bydła na świecie, wykorzystania bydła na przestrzeni dziejów. Przedstawił również krótką historię oceny użytkowości krów w Polsce. Współcześnie osiągane rekordowe wydajności krów pociągają za sobą fizjologiczne zmiany w organizmie krów wysokowydajnych, czego hodowcy powinni być świadomi. W wystąpieniu omówione zostały również czynniki wpływające na wzrost wydajności krów, tj. rasa bydła, cel hodowlany, rodzaj krzyżowania, zmiana metod oceny wartości hodowlanej, postęp w biotechnologii rozrodu, wzrost masy ciała, postęp w zakresie żywienia zwierząt, zmiana systemu utrzymania krów, doskonalenie technik doju, profilaktyka i opieka weterynaryjna, dobrostan zwierząt, czynnik ludzki oraz uwarunkowania ekonomiczne.

Kolejne wystąpienie przedstawił dr inż. Dariusz Minakowski. Naukowiec wyjaśniał zależność między jakością kiszonki, a efektywną produkcją mleka.

Sianokiszonka oraz kiszonka z kukurydzy stanowią obecnie podstawę dziennej dawki żywieniowej, szczególnie w żywieniu bydła mlecznego. Zaspokajają one zapotrzebowanie m.in. 60 % energii. Tym bardziej warto dbać o jakość sporządzanej kiszonki. Dobra jakość gwarantuje wyższą wartość odżywczą, a co za tym idzie lepsze wyniki produkcyjne.

Od czego więc zależy jakość kiszonki? Na to wpływ ma wiele czynników. To po pierwsze jakość pozyskanego surowca. Oczywistym jest fakt, że wpływ ma na to użyta do siewu odmiana, zawartość suchej masy, skład chemiczny, struktura i inne właściwości fizyczne. Kolejnym czynnikiem jest technologia produkcji. To rzecz jasna wybranie optymalnego terminu zbioru zielonki, przy użyciu dobrych maszyn. Na jakość kiszonki wpływ będzie też miał typ zbiornika i rodzaj pryzmy, w jakiej materiał będzie składowany oraz odpowiednie przygotowanie surowca: przewiędnięcie lub podsuszenie, rozdrobnienie, ugniecenie lub stopień zagęszczenia surowca przy użyciu pras, szczelne okrycie folią, bądź ofoliowanie balotów, czy zamknięcie rękawów foliowych. A czynniki te mają duży wpływ na zachowanie stabilności tlenowej kiszonki.

Optymalna zawartość suchej masy w kiszonkach dla krów:

kukurydza - 30-35 %

mieszanki zbożowo-strączkowe - 25-30 %

lucerna, koniczyna w czystym siewie lub z trawami - 35-45 %

porost łąkowy, trawy z uprawy polowej - 30-40%

wysłodki buraczane - 20-25 %

Jak poinformował dr inż. Dariusz Minakowski fermentacja kiszonek odbywa się w kilku fazach. Pierwsza przebiega przy dostępie tlenu oraz przy wysokim pH (6.0-6.5). W takich warunkach bakterie kwasu mlekowego namnażają się i występują jako względne beztlenowce. W tym okresie może wystąpić wzmożona aktywność enzymów proteolitycznych i rozwój pleśni, drożdży i eneterobakterii. Właściwa faza fermentacji trwająca 4-6 tyg. przebiega w warunkach beztlenowych. Wówczas wytwarzane są kwasy organiczne, głównie mlekowy, następuje obniżenie pH kiszonki (w zależności od zawartości suchej masy). Po tym następuje faza ograniczonej aktywności mikroorganizmów, i w końcu, faza stabilnej kiszonki, z możliwością uaktywnienia mikroorganizmów tlenowych (drożdży, pleśni, przetrwalników bakterii, bakterii fermentacji octowej) po otwarciu silosu.

Co może wpłynąć na pogorszenie jakości kiszonki?

  • nieprawidłowa zawartość sm w surowcu

  • obecność niepożądanej flory bakteryjnej

  • niska zawartość cukru (WSC) i duża pojemność buforowa

  • niezadowalające zgniecenie/sprasowanie surowca (dostęp powietrza)

  • wydłużony okres produkcji kiszonki

  • niska stabilność tlenowa

  • niestosowanie dodatków korzystnie wpływających na przebieg fermentacji i stabilność kiszonki

Dodatki stosowane do zakiszania materiałów paszowych wpływają przede wszystkim na przebieg fermentacji oraz blokują wystąpienie tlenowego rozkładu, tym samym zwiększając stabilność i wartość pokarmową kiszonki. Powodują one także obniżenie strat składników, poprawę jakości higienicznej oraz wzrost pobrania suchej masy kiszonki. Dlatego często w praktyce, pomimo stosowania właściwej technologii produkcji kiszonki, celowe i niezbędne jest użycie dodatków zakiszania. Dzięki temu uzyskujemy:

  • stabilność tlenową

  • pobieranie sm

  • efekty produkcyjne

  • straty suchej masy i energii

sam

fot. S. Rutkowski



Program konferencji uzupełniły stoiska firm związanych z produkcją mleka

Mona(r)chowie z jabłkiem


Jolanta i Jan Monachowie, wyróżnieni finaliści tegorocznej edycji konkursu „Rolnik-Farmer Roku” w swoim gospodarstwie

XVI edycję konkursu „Rolnik-Farmer Roku” rozstrzygnięto 19 marca w Warszawie


Najlepsi gospodarze i agroprzedsiębiorcy z Polski zostali już po raz szesnasty nagrodzeni w konkursie „Rolnik-Farmer Roku”. Zmagania promujące nowoczesne rolnictwo są od lat łaskawe dla przedstawicieli województwa podlaskiego.

Tym razem nie „wygraliśmy”. Jednak, co warte podkreślenia, podlaskich rolników w finale nie zabrakło. W gronie tym znaleźli się:

Marek Filipkowski z Chojnowa w gm. Szczuczyn

Danuta i Stanisław Chmielewscy z miejscowości Oszkinie, w gm. Puńsk,

Maria i Krzysztof Leśniewscy z miejscowości Konopki Jałbrzyków Stok w gm. Zambrów

Najwyższej uplasowali się Państwo Jolanta i Jan Monachowie z Kobylanki. Ci finaliści konkursu zostali wyróżnieni za dynamiczny rozwój gospodarstw. I rzeczywiście, rozwój ten łatwo zauważyć gołym okiem. Gościliśmy u Państwa Monachów dwukrotnie, za każdym razem oglądając jakby inne gospodarstwo. Jak wygląda jego historia? W 1993 roku jego powierzchnia wynosiła 12 ha, a stado krów krów liczyło zaledwie 5 sztuk. Obecnie liczby te wyglądają zgoła inaczej i wynoszą odpowiednio: 61 ha i 50 sztuk. Zwierzęta utrzymywane są w oborze wolnostanowiskowej na płytkiej ściółce, wybudowanej w 2001 roku. Dój prowadzony jest w hali udojowej typu rybia ość.

To wyróżnienie, jest kolejnym dla podlaskich rolników. Przypominamy, że w ostatnich latach tytuły zwycięzców w powyższym konkursie otrzymali m.in. Maria i Maciej Makarscy, Jolanta i Adam Kochańscy oraz Mirosław Angielczyk - wszyscy z woj. podlaskiego.

sam


Krótko

Uważaj na to, co kupujesz

Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Białymstoku sprawdzał co i jak sprzedaje się w sklepach wiejskich. Łącznie przeprowadzono 22 kontrole w placówkach detalicznych.

Nieprawidłowości ujawniono w 18 kontrolowanych placówkach, co stanowi 82 % objętych kontrolą.

Inspekcja wykryła, że m.in.:

posługiwano się narzędziami pomiarowymi bez ważnych dowodów legalizacji - w 7 placówkach,

naruszono przepisy o cenach - w 9 placówkach,

oferowano do sprzedaży przeterminowanych środków spożywczych - w 13 placówkach,

osoby bezpośrednio stykające się z żywnością nie posiadały aktualnych orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych – w 1 placówce.

Bez kar się nie odbyło, a właściciele sklepów, będą musieli zapłacić łącznie 19 mandatów, a oprócz tego:

wycofać z obrotu 7 wag z wygasłymi cechami legalizacji, do czasu ich zalegalizowania,

usunąć stwierdzone nieprawidłowości,

wycofać towary przeterminowane

Emerytura w KRUS nie dla dwuzawodowców

Prawo do wcześniejszej emerytury rolniczej stracili tw. dwu zawodowcy, którzy przez pewien czas byli ubezpieczeni w ZUS-ie, a przez pewien w KRUS-ie. Wskutek nowelizacji ustawy o emeryturach kapitałowych.

Obecnie warunkiem uzyskania świadczenia emerytalnego we wcześniejszym okresie jest posiadanie 30 lat okresu składkowego w KRUS oraz zaprzestanie prowadzenia działalności rolniczej. Osoby, które nie spełniają tego warunku, bo były ubezpieczone zarówno w KRUS-ie jak i w ZUS-ie mogą ubiegać się o emeryturę w systemie powszechnym, a nie rolniczym.

Zaliczki na inwestycje

Nowela ustawy o uruchamianiu środków z budżetu UE przeznaczanych na finansowanie Wspólnej Polityki Rolnej wprowadza zaliczki mające ułatwić i przyspieszyć wydawanie unijnych pieniędzy

Dotychczas rolnik lub przedsiębiorca musiał na wykonanie projektu zaciągnąć kredyt. Zwrot kosztów następował natomiast po zrealizowaniu przedsięwzięcia.

Gdy nowe przepisy wejdą w życie beneficjent będzie mógł się ubiegać o zaliczkę przy składaniu wniosku o unijne dotacje. Jednak by taką otrzymać, konieczne będzie uzyskanie gwarancji bankowej. Choć to kosztowne, Kazimierz Plocke, wiceminister rolnictwa, podkreślił, że to rozwiązanie znacznie bardziej korzystne niż uzyskanie pożyczki.

Projekt zakłada, że zaliczka może wynieść od 20 do 50 proc. przyznanej pomocy z unijnych programów. Przewidziano także zaliczkę w wysokości 50 tysięcy złotych dla grup producenckich, która ma pokryć koszty założenia i administrowania grupą w pierwszym roku działalności.

Splendor za porządek

Podlaskie gospodarstwa rok rocznie w czołówce konkursu „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne”


Metod na promowanie zasad ochrony zdrowia, życia i bezpiecznej pracy w gospodarstwach rolnych jest kilka. Jedną z nich jest organizacja konkursów o tego typu tematyce. „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne” to niezwykle popularna, przynosząca spory prestiż, rywalizacja o zasięgu ogólnopolskim.

Zainteresowani mogą wziąć udział w ósmej już edycji tego konkursu. Warunkiem jest pełnoletniość i prowadzenie produkcyjnej działalności rolniczej. No... i oczywiście wyposażenie i praca w gospodarstwie, które spełnia wszelkie wymogi bezpieczeństwa. Konkretnie pod uwagę przy ocenie jury są brane:

- ład i porządek w obrębie podwórza, zabudowań i stanowisk pracy,

- stan budynków inwentarskich i gospodarczych, w tym: stan schodów i używanych drabin oraz instalacji i urządzeń elektrycznych,

- wyposażenie maszyn i urządzeń używanych w gospodarstwie w osłony ruchomych części, podpory i inne zabezpieczenia,

- stan techniczny pilarek tarczowych i łańcuchowych,

- warunki obsługi i bytowania zwierząt gospodarskich,

- stosowanie, stan i jakość środków ochrony osobistej.

Osoby pragnące wziąć udział w konkursie powinny wypełnić formularz zgłoszeniowy, dostępny w placówkach terenowych i oddziałach KRUS oraz na stronie internetowej www.krus.gov.pl.

Wypełniony i podpisany formularz należy złożyć do najbliższej Placówki Terenowej lub Oddziału Regionalnego Kasy w nieprzekraczalnym terminie do 15 marca 2010r.

W dwóch ostatnich latach reprezentanci województwa podlaskiego zajmowali IV miejsce. Wcześniej również znajdowali się w czołówce nagrodzonych gospodarstw, m.in. w 2007r. I nagrodą zostało uhonorowane gospodarstwo rolne z powiatu zambrowskiego. Zachęcamy zatem do udziału w konkursie.

opr. sam

Jesteś tutaj: Strona główna Artykuły Aktualności